Најдоброто од природата

Неверојатнa, убавa, опаснa

Дојдете и видете!

Прекрасна и недопрена
топла и мирна

Највисоката планина во двете земји, достапна од двете страни. Дојдете во посета и најдете го Вашиот мир

Резултати

Резултати на проектот

Резултат 1: 

Тимот на проектот „Поддршка на регионалните туристички потенцијали“ идентификуваше, разви и обележа 20 национални рути и една (1) регионална, прекугранична туристичка рута (со планинарско обележување и GPS); воспостави заедничка база на податоци каде се вклучија сите туристички рути / патеки. 

Листа на идентификувани патеки, со кратка информација за патеките, Република Северна Македонија

Бр

Име на патека

Почетна точка

Области на поминување

Крајна точка

Должина (км)

01

Патека Корита

Село Рогачево

Пикник област Калуѓер

Планинарски Дом Љуботен

9

02

Патека Виола

Планинарски Дом Љуботен

Бачилото на Беким

Старо Село

10

03

Патека Куле

Село Теарце

Област Бигор с. БрезноБрезјанско Езеро

Брезјански Куле

15

04

Панорамска Патека

Село Вејце

Дупнат Камен

Дупнат Камен

7

05

Патека на овците

Село Једоарце

с. Отуњес. Сетоле

Бачило Ѓермо

9

06

Патека на водопадите

Водопади Вејце

Село Вејце

Село Бродец

9

07

Борова Патека

Село Бродец

Мал Јелак - Јелак

Попова Шапка

15

08

Патека на тврдината

Тетово

Тетовско Кале извори со минерална вода Бањиче

Тетово

10

09

Јужна Патека

Мздрача -
Шарски Води

Карпа

Врв Голема Враца

8

10

Патека на река

Мздрача -
Шарски Води

Извори на Река МздрачаБудимов Гроб

Бугарски Колиби

10

         

102

Листа на идентификувани патеки, со кратка информација за патеките, Република Косово*

Бр

Име на патека

Почетна точка

Области на поминување

Крајна точка

Должина (км)

01

Стара трговска патека

Центар на Призрен – Синан Паша Џамија

ПризренП.Д. ШариЦрн каменЗелен Премин Вртоп преку езеро - Тетово

Тетово

24

02

Патека на големите борови

Ново Село

Копана ВодаГолеми борови - ОшљакР.Ц Превалац

Р.Ц Превалац

14

03

Патека на рисот

Ски Центар Брезовица

Ски Центар Брезовица  - Јажиначко ЕзероШумарска Колиба

Шумарска Колиба

8

04

Патека на мечката

Село Манастирица

Манастирица – Мето Бајрактари - Љубиње

Љубиње

6

05

Патека на елените

Ресторан Голд - Село Мушниково

МушниковоГорње Село - Превала

Превала

8

06

Патека на диви кози

Село Брод - Гора

Брод - СкарпаЦрн Камен

Црн Камен

19

07

Патека на пролетта

Превала / Превалац

Лумбарди водопад и извор

 

8

08

Патека на Шарското сирење

Село Брод - Гора

БродЕзеро Шутман - Брод

Брод

14

09

Девојачка Патека

Призрен R115, Манастир Св. Архангели

Девојачка тврдина с.Пуско - Јабланица

Јабланица

4

10

Патека за набљудување птици

Село Бресане

Тврдина Бресане  - Камп област Лимт

Камп Лимт

5

         

110

 

 

 

Бр

Име на патека

Почетна точка

Области на поминување

Крајна точка

Должина (км)

R1

Стара трговска патека

Тетово

Тетовско калеСело СелцеСело БродецСело ВешалаЕзеро Караникола - Призрен

Врв Скарпа
(Зелен Премин)

25

ВКУПНА ДОЛЖИНА НА СИТЕ ПАТЕКИ

237

Резултат 2:

Руралните објекти и домаќинствата, долж патеките, обезбедуваат услуги со повисок квалитет, тие се познати и добро презентирани пред потенцијалните туристи; Сетот на активности за обука и програмата за советодавна поддршка директно на терен, им дадоа ново знаење на тур-операторите и услугите, со цел тие да обезбедат многу поквалитетни услуги. Презентирањето на објектите, на веб - страницата на проектот, нуди можност да бидат повизуелни за туристите.

Ореден број на учесници, веќе започнаа да се истакнуваат со својата способност да бидат гласноговорници (клучни лица) во својата професија и во она што го работат. Тие тоа го прават заеднички за меѓу-граничната област. Овие активности веќе ги зголемија можностите за позитивно влијание врз идниот развој на регионалните туристички производи во Шар Планина (регионите Полог и Призрен).

Резултат 3:

Капацитетите на постојните и потенцијалните туристички водичи се надградени и тие претставуваат клучни лица за развој на идните регионални туристички производи. Спроведена е обука за туристички водичи и туристички аниматори, а широката дистрибуција на подготвениот „Прирачник за туристички водичи и туристички аниматори“, беше наменета за сите релевантни корисници.

Резултат 4:

Бројот на посетители е зголемен, привлекување нови туристички посети, економијата во регионот ги подобри деловните и регионалните вредности; Дизајнирана, лансирана, ажурирана модерна веб-страница за промоција на рурален туризам Откријте ја областа на Шар Планина“, Дизајнирана и спроведена промотивна кампања, која ги промовира проектната веб-страница, патеките, културното и природното наследство и давателите на услуги поврзани со секоја од патеките; Подготвена, лансирана и промовирана мобилна апликација за 21 планинарска патека. Тимот на проектот ја спроведе конечната презентација за споделување на резултатите од проектот.

 

 

01 Briefing notes EN thumb    02 Briefing notes EN thumb   
03 Briefing notes ЕN thumb   04 Briefing notes ЕN thumb  

eu funded gdThis web has been produced with the assistance of the European Union.  The content of this web is the sole responsibility of the implementing organisations and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

© 2021 Alka. All Rights Reserved.