Најдоброто од природата

Неверојатнa, убавa, опаснa

Дојдете и видете!

Прекрасна и недопрена
топла и мирна

Највисоката планина во двете земји, достапна од двете страни. Дојдете во посета и најдете го Вашиот мир

Патека Бр.6 Патека на пролетта  - KS

trail no.6 photo3 resized

 

DOWNLOAD GPX    Места од интерес

 

Позиција - планина

 • Шар Планина / централен регион

Почетна точка

 • Центар за рекреација Превалец - паркингот е пред ресторанот и мотелот „Кула е Јетимит“ (Осамена Кула)

Опис на патеката

Почетокот на оваа патека е на подрачјето Превала кое е на надморска височина од 1515 m и 45 минути возење од градот Призрен, додека крајната дестинација е на врвот на циркот Бистро (долински ледник) на Шар Планина, приближно 8 км или 4 часа пешачење. Превала е познат како мал скијачки центар со три различни клима, континентална, поларна и медитеранска што може да се доживее во ист ден. Во поголемиот дел од областа има снег од ноември до мај. Највисокиот врв на зоната е на 2651 м.н.в. и е опкружен со други месни точки со приближно слична надморска височина. Трасата на оваа пешачка патека се приближува до потокот на реката Лумбард (Бистрица) што тече низ планинската долина до Призрен и понатаму кон Албанија. Првите неколку километри од патеката се повеќе физички предизвикувачки, додека понатаму станува полесно и станува рамна пред да се придвижи кон шумата и карпестиот дел пред водопадите. Една од главните карактеристики на оваа област е близина на околу 500 m помеѓу двете реки Лепенци кои припаѓаат на сливот на Егејското Море. Трасата дава можност за средба со диви животни како што се Chamois - дивата коза.

Технички и туристички информации:

Висина на почетна точка

 • 1515 м.н.в.

Највисока точка

 • 2170 м.н.в.

Висина на крајна точка

 • 2170 м.н.в.

Висинска разлика

 • 655м

Времетраење на тура

 • 5 часа

Должина на патека

 • 8 км

Тежина на патека

 • ☆ ☆ ☆

Потребна физичка подготвеност

 • ☆ ☆ ☆

Панорами и пејзажи

Патеката е панорамска од почеток на различни начини и агли. Средниот дел и највисоката точка обезбедуваат еден од најубавите панорамски поглед, особено делот што се приближува до платото на Бистра Циркот, каде што може да се видат планината Ошлак и Острвица на север.

Последниот дел од патеката нуди искуство за пешачење по сртот на голема надморска височина и низ речните сливови на реките Бистра и Лепенци. Пејзажот е мешано шумско, карпесто и високо тревно земјиште.

Пристапност до почетна точка

 • Призрен – 29 км, Приштина 100 км, Скопје 80км, Тетово 80 км и Тирана 215 км

 • Локален пат Призрен R115 со 29 км и Брезовица 22 км

На почетната точка има паркинг простор за возила, мини автобус, комбе

Пристапност до крајна точка

 • Призрен - 29 км, Приштина 100 км, Скопје 80 км, Тетово 80 км и Тирана 215 км

Точки од туристички интерес

Делови што привлекуваат најголемо внимание се речните текови, водопадите на реката Бистрица, главните извори на реката Бистрица, шумската дива област, еколошката област и животинскиот свет.

Точки на интерес

 • Стани

 • Ујеварат

 • Бурими и Лумбард

Сместување и храна

 • Кула е Јетимит - центар за рекреација Превала

 • Хотел Еја, Џет е Шарит - Превала

 • Хотел Шари - Горње Село

 • Хотел Мореа

 • Хотел Кројет

 • Ресторан Коха

Јавен превоз

 • Локален превоз од 07:00, 10:00, 14:30, 16:40 часот, од Призрен - Брезовица

 

01 Briefing notes EN thumb    02 Briefing notes EN thumb   
03 Briefing notes ЕN thumb   04 Briefing notes ЕN thumb  

eu funded gdThis web has been produced with the assistance of the European Union.  The content of this web is the sole responsibility of the implementing organisations and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

© 2021 Alka. All Rights Reserved.