Најдоброто од природата

Неверојатнa, убавa, опаснa

Дојдете и видете!

Прекрасна и недопрена
топла и мирна

Највисоката планина во двете земји, достапна од двете страни. Дојдете во посета и најдете го Вашиот мир

Патека Бр.5 Патеката на диви кози - KS

trail no.5 photo karanikola lake resized

 

DOWNLOAD GPX     Места од интерес

 

Позиција - планина

 • Шар Планина / јужен регион

Почетна точка

 • Брод – Б&Б кај Зиљи Фамилијарно сместување и агробизнис

Опис на патеката

Пешачењето по оваа патека треба да се започне рано наутро во текот на летото, бидејќи е многу долго пешачење и е на многу висока надморска височина. Прошетката започнува од селото Брод на 1400 метри надморска височина на северозападниот дел од селото и продолжува во времетраење од 2 часа качување по стариот премин и до прекуграничната рамнина. Патеката продолжува кон север до Врвот на 2400 м.н.в. Патеката се приближува кон белото езеро каде што треба да се избегнува врвот и да се движи и да се задржи истата надморска височина нанапред на лева страна. По оваа патека може да се видат селата Гора и Опоја во Општина Драгаш, но исто така и од десната страна може да се видат најдивите Шар Планинински острови од македонската страна. Патеката продолжува до Скарпа 2474 м.н.в. од каде може да се има многу добар поглед на најубавите езера (мало езеро и езерото Караниколичко или Голем Ѓол). Средниот дел од патеката е карпест и сув во текот на летото и бара да се понесе повеќе вода за време на патувањето.

Пред да се стемни, треба да се продолжи на стрмна падина и да се остане на широка земјана патека што оди директно кон Црни камен и кон селото Струже. Постојат дрвени кабини каде пешачите можат да останат ноќе или да одат на кампување.

Последната фаза од патеката е отворена и широка. Во текот на летото, оваа област дава можност да видите многу различни цвеќиња и билки, а исто така и неколку стада овци (Забелешка: има кучиња околу стадата овци, затоа избегнувајте ја насоката на овците и кучињата). По должината на патеката, посетителите можат да видат совршена флора и фауна, а ако имаат среќа, може да се види и на далечина некои диви животни, претежно Chamois - дива коза и златен орел.

Технички и туристички информации:

Висина на почетна точка

 • 1600 м.н.в.

Највисока точка

 • 2474 м.н.в.

Висина на крајна точка

 • 1630 м.н.в.

Висинска разлика

 • 874 м

Времетраење на тура

 • 7 часа

Должина на патека

 • 21 км

Тежина на патека

 • ☆ ☆ ☆

Потребна физичка подготвеност

 • ☆ ☆ ☆

Панорами и пејзажи

На почетокот на патеката нема панорамски поглед, но во повисоките точки, во зависност од јасноста на времето, може да се види прекрасен и панорамски поглед, од изгрејсонце до зајдисонце.

Средниот дел и највисоката точка е едно од најубавите панорамски погледи кон врвот Залин, Скарпа и др. Последниот дел од патеката е пешачење по височина и има две езера. Пејзажот се состои од висока трева и карпеста земја на почетокот и крајот на патеката.

Пристапност до почетна точка

 • Призрен – 47 км, Тирана 100 км, Аеродром Приштина 112 км

На почетната точка има достапен паркинг за возила.

Пристапност до крајна точка

 • Призрен - 16 км, Приштина 88 км, Скопје 97 км, Тетово 106 км и Тирана 191 км

Точки од туристички интерес

Најинтересно место од туристички интерес во оваа област е селото Брод, со езера, ливади и врвови. Оваа област е една од најдивите и најеколошките области на Шар Планина.

Сместување и храна

 • Хотел Мека, Драгаш, од Брод 12,6 км

 • Брод – Б&Б Зиљи Семејно сместување и агробизнис

 • Хотел Арџена – од Брод 3,2 км

 • Планинска кабина „Стане е Стружа“, Планинарски дом Шар Планина

 • Препорачано со водич за групи

Јавен превоз

 • Локален превоз од Призрен до Драгаш во 09:00 часот од автобуската станица секој ден

 

 

01 Briefing notes EN thumb    02 Briefing notes EN thumb   
03 Briefing notes ЕN thumb   04 Briefing notes ЕN thumb  

eu funded gdThis web has been produced with the assistance of the European Union.  The content of this web is the sole responsibility of the implementing organisations and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

© 2021 Alka. All Rights Reserved.